OFF satte spot på Kina

Kinesiske kortfilm fik for første gang sit eget fokusprogram under Odense Internationale Film Festival. Kortfilm blev vist på Teater95 den 31. august, hvor publikum mødte instruktør Zhong Chen, der fortalte og viste egne og kollegers kortfilm.

Kinesiske kortfilm er ukendt land for de fleste, og de adskiller sig på flere måder fra vestlige film. Derfor åbnede OFF for et særligt kinesisk program med syv kortfilm. I tilgift mødte publikum instruktør Zhong Chen, der har instrueret den ene af filmene og samtidig fortalte om landets kortfilmtraditioner.

Zhong Chen er født i Sichuan og bosat i Beijing. Han repræsenterer en yngre generation af eksperimenterende filmskabere, der bryder med gængse produktionsmetoder. Hans kortfilm har været vist på 50 filmfestivaler, og flere har modtaget internationale priser. Karakteristisk for Chen er hans måde at kombinere dramatiske begivenheder – både natur- og menneskeskabte – med poetiske og surrealistiske effekter.

Dansk sammenhæng

Før filmene rullede over lærredet, fortalte kinesiskfødte Ann Guo Skov kort om, hvad danskere og kinesere kan lære af hinanden med udgangspunkt i sin egen personlige og professionelle vej fra Kina til Otterup på Nordfyn. Peer Møller Christensen, ph.d. i kinesisk og forfatter til bogen “Politik og ideologi i Kina” sammenholdt kinesiske film med den politiske og økonomiske udvikling i Kina og gav eksempler på kortfilmenes betydning set i et historisk perspektiv.

Film som øjenåbner

Trods Kinas betydning globalt og landets lange filmtradition er det begrænset, hvad danskerne kender til kinesiske film og i særdeleshed kortfilm.  Det er baggrunden for, at Lifelong Learning i samarbejde med kulturvirksomheden ALLAB i Chengdu og OFF valgte at sætte særligt spot på kinesiske kortfilm og dermed også et lille indblik i kinesisk kultur.

FAKTA OM DE SYV KORTFILM

  • ”Last days before the flood”. Instruktør Zhong Chen. Handling: De sidste dage i byen Kaixian, før den oversvømmes i forbindelse med det gigantiske dæmningsbyggeri i Sydvestkina.
  • “I would not mind, if you forget me!. Instruktør: Ma Zhondong. Handling: En pige i en rød kjole vandrer gennem en grå storby. Kontraster og lysglimt, når træer bryder beton. Hun har troen på fremtiden, men tvivler på morgendagen.
  • ”The Butter Lamp”. Instruktør Hu Wei. Handling: Øjebliksbilleder af et tibetansk samfund i hastig forandring optaget på en location, som fastfryser beboerne. Filmen var Oscar-nomineret som bedste kortfilm i 2015.
  • ”Condolences”. Instruktør Ying Liang. Handling: Et begravelsesritual, der følges af tilskuere på afstand. Langsomt afdækkes historien om, hvorfor naboer, politikere og medier møder op.
  • ”Immortal by the River”. Instruktør Li Ning. Handling: En fisker venter tålmodigt på sin fangst, mens papir og mannequiner flyder forbi i en verden, der kun vanskeligt lader sig tidsfastsætte.
  • “Lifeline”. Instruktør: Li Bin. Handling: En skæbnefortælling om en gammel mand og hans hund i en lille bjerglandsby. Kontakt til forfædre og håndens linjer varsler, hvad der kommer til at ske.
  • ”The Poet and the Singer”. Instruktør Bi Gan. Handling: To mordere mødes for at dele rovet. I filmen optræder både en digter, en sanger, en flod og en buddhistisk tekst.